Slik fungerer Ultralysvask

I et kar med en utvalgt rensevæske kombinert med bruken av en spesiell forsterker og høyttalere, generes det en kraftig (høyfrekvent) lyd som ikke kan oppfattes av mennesker, derav navnet ultralyd.

Ultralydbølgene beveger seg gjennom rensevæsken og under trykket av disse bølgene dannes millioner av bittesmå vakuumbobler. Disse boblene øker til en viss størrelse inntil de kollapser og imploderer, en prosess kalt kavitasjon.

Kavitasjonen genererer små, men kraftige sjokkbølger i rensevæsken. Alle disse små sjokkbølgene fungerer som små børster som fjerner smuss og annen forurensning. Kavitasjonsboblene er like små som våre røde blodceller og vil derfor befinne seg overalt i rensevæsken. Denne typen rensing er derfor effektiv på både komplekse fasonger og større deler/mengder.

For å få de beste resultatene er ultralydfrekvensen, temperaturen på rensevæsken og sist men ikke minst typen rensevæske svært viktige i renseprosessen. Det er grunnen til at de store firmaene som tilbyr ultralydrensing har utviklet opp til 30 forskjellige kjemiske løsninger (rensevæske), til forskjellige materialer og formål.

Etter en ultralydrens er det viktig at de rensede objektene blir skylt godt med riktig skyllevæske. Dette fordi vi ikke vil ha rester av rensevæske og smuss i eller på det rensede objektet.

Dersom det er ønskelig å fjerne flekker eller lukt (åndedrettsvern, solbriller o.l), må man bruke deionisert vann.

Det siste trinnet i prosessen er tørking. Dette blir gjort enten med å blåse objektet tørt med komprimert luft eller tørking i ovn. (f.eks forgassere og dieselpartikkelfiltre).

Les mer om rens av forgassere Les mer om rens av dieselpartikkelfilter (DPF)

TA KONTAKT!

Er dette interessant? Er det noe du lurer på? Ta kontakt, så tar vi en prat.